Συνέντευξη στην Agrenda
Μία από τις χειρότερες είναι η φετινή χρονιά για την αιγοπροβατοτροφία. Οι λόγοι είναι γνωστοί και τους επαναλαμβάνει στην Agrenda ο αιγοπροβατοτρόφος από τα Βάγια Βοιωτίας, κ. Αντώνης Τουρκοχωρίτης: "Αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και αντίστοιχα στην σταθερότητα των τιμών σε γάλα και κρέας". Αφήνει, όμως, λίγο φως στην άκρη του τούνελ: "Ωστόσο οι προοπτικές για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι ενθαρρυντικές με την προϋπόθεση μιας καθετοποιημένης και σύγχρονης μονάδας.
"Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκα με τα ηλεκτρονικά και κατόπιν με την πτηνοτροφία και τις αγροτικές καλλιέργειες, τομείς με τους οποίους ασχολούμαι έως και σήμερα. Η γρίπη των πουλερικών, κρούσμα της οποίας είχαμε πριν από λίγα χρόνια, καθώς και η κάμψη της βαμβακοκαλλιέργειας με ώθησαν στο να ασχοληθώ με τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, αρχικά ως έναν εναλλακτικό τρόπο εργασίας σε περίπτωση που και οι δύο προαναφερθέντες κλάδοι (πτηνοτροφία και βαμβακοκαλλιέργεια) περνούσαν περαιτέρω κρίση". Βέβαια, η συμβουλή παλαιών κτηνοτρόφων, υπογραμμίζει ο κ. Τουρκοχωρίτης, "ήταν αποτρεπτική ως προς το να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο τομέα, καθώς και οι ίδιοι λόγω των απαρχαιωμένων μέσων λειτουργίας των μονάδων τους, έχουν απογοητευθεί εδώ και χρόνια".
Αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην κτηνοτροφία ο κ. Τουρκοχωρίτης τονίζει: "Η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη, ιδιαίτερα όπως έχει διαμορφωθεί, με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και αντίστοιχα την σταθερότητα των τιμών σε γάλα και κρέας. Βεβαίως δε θα μπορούσα να πω ότι είμαι άμεσος γνώστης της κατάστασης καθώς δεν έχω ακόμη μπει ενεργά στην αγορά, εφόσον η μονάδα μου, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Αναμφισβήτητα, πέρα από τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών σε συνδυασμό με τη σταθερή τιμή στο γάλα και το κρέας, πλήγμα για τον κλάδο μας αποτελεί και η αθρόα εισαγωγή κρεάτων και κατόπιν η ελληνοποίησή τους, καθώς ανταγωνίζονται τον Έλληνα αιγοπροβατοτρόφο".
Προοπτικές
Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο οι προοπτικές για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι ενθαρρυντικές "με την προϋπόθεση, ωστόσο μια καθετοποιημένης και σύγχρονης μονάδας (καλλιέργεια και επεξεργασία ζωοτροφών, παραγωγή γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων).
Όσον αφορά στη στήριξη από την πλευρά της πολιτείας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Τουρκοχωρίτης αναφέρει ότι "υπάρχει κάποια στοιχειώδης στήριξη (κοινοτικές ενισχύσεις για ανέγερση σταβλικών εγκαταστάσεων και ζωικού κεφαλαίου) αλλά όχι η αναμενόμενη". Για την ανάκαμψη του κλάδου - σύμφωνα με τον κ. Τουρκοχωρίτη - επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση ενίσχυση της πολιτείας στους αιγοπροβατοτρόφους τόσο από πλευράς επιδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων, "όσο και από πλευράς ισχυροποίησης της αγοράς μέσω, για παράδειγμα, της προβολής της φέτας ως ελληνικού προϊόντος και εν γένει όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και του ελληνικού κρέατος".
Καθετοποιημένη μονάδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αντώνης Τουρκοχωρίτης έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική μονάδα στην περιοχή Βάγια Βοιωτίας. Τα Βάγια είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους Δήμους της επαρχίας Θηβών. Έχουν 4.535 κατοίκους και είναι κτισμένα στις παρυφές των λόφων που οδηγούν στις Θεσπιές. Στην μονάδα του κ. Τουρκοχωρίτη, σταβλίζονται 320 πρόβατα κάτω από εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής. Συνθήκες που μόνο κάποιος που επισκέπτεται την μονάδα μπορεί να αντιληφθεί. Νέος άνθρωπος με όρεξη για δουλειά εξηγεί στην Agrenda, ότι η δική του μονάδα "ξεχωρίζει για το ότι είναι μια μονάδα σύγχρονη, που παρέχει καλές συνθήκες διαβίωσης στα ζώα (κάλυψη κτιρίου με μόνωση, μεγάλες διαστάσεις παραθύρων με δυνατότητα αυτοματισμού βάσει ανέμου, τάϊσμα ζώων με αυτόματη ταινία, αυτόματες ποτίστρες, αλμεκτική μηχανή για 48 ζώα, χώρος αναμονής ζώων, αυτόματη απολύμανση αλμεκτικής μηχανής, επεξεργασία ζωοτροφής) καθώς και δυνατότητα προαυλισμού των προβάτων σε περιφραγμένο χώρο".
Για τη δημιουργία αυτής της σύγχρονης μονάδας ο κ. Τουρκοχωρίτης έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης Σχεδίων Βελτίωσης της ζωικής παραγωγής "γεγονός που αποτέλεσε το μεγαλύτερο κίνητρο για την ενασχόληση μου με τον συγκεκριμένο κλάδο".
Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο
Από το 143ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda