Άρθρα

Ονοματολογία προβάτων

Τα πρόβατα, βάσει της ηλικίας και του φύλου τους, ονομάζονται ως εξής:

  • Τα αρσενικά, από τη γέννησή τους μέχρι της ηλικίας των 4 - 6 μηνών λέγονται άρρενες αμνοί ή απλώς αμνοί και κοινά αρνιά, ενώ τα θηλυκά θήλεις αμνοί ή αμνάδες και κοινά αρνάδες.
  • Από της ηλικίας των 4 - 6 μηνών μέχρι τη γενετήσια ωριμότητά τους τα μεν αρσενικά λέγονται ζυγούρια, τα δε θηλυκά ζυγούρες.
  • Από τη χρησιμοποίησή τους για αναπαραγωγή καί εξής, τα αρσενικά λέγονται κριοί ή κριάρια και τα θηλυκά προβατίνες. Τα ενήλικα, ανεξάρτητα από το φύλο τους, λέγονται πρόβατα.
  • Οι όροι που χρησιμοποιούνται για το χαρακτηρισμό των σφαγίων των προβάτων κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο, είναι οι εξής:
  • "ΑΜΝΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ": Το σφάγιο αρνιών ή αρνάδων ηλικίας μέχρι 4 μηνών.
  • "ΑΜΝΟΣ": Το σφάγιο αρνιών ή αρνάδων ηλικίας μεγαλύτερης των 4 μηνών και μέχρι της πτώσης των δύο μέσων νεογιλών δοντιών.
  • "ΖΥΓΟΥΡΙ": Το σφάγιο προβάτων από τη στιγμή της πτώσης των δύο μέσων νεογιλών τομέων μέχρι της πτώσης των δύο πρώτων παραμέσων.
  • "ΠΡΟΒΕΙΟΝ": Το σφάγιο θηλυκού ζώου από την πτώση των δύο πρώτων παραμέσων νεογιλών και έπειτα.
  • "ΚΡΙΟΣ": Το σφάγιο αρσενικού ζώου από την πτώση των δύο πρώτων παραμέσων νεογιλών και έπειτα.
 

Χιώτικο πρόβατο

Μεγαλόσωμο πλατύουρο πρόβατο με κοιτίδα τη νήσιο Χίο. Πιστεύεται ότι προήλθε από τη διασταύρωση ντόπιων ομοιόμαλλων λεπτόουρων προβάτων με μικρασιατικά πλατύουρα αναμικτόμαλλα πρόβατα. Εμφανίζει πρώιμη γενετική ωριμότητα, υψηλή γαλακτοπαραγωγή και σημαντική ποσοστικά κρεατοπαραγωγή. Το ποσοστό διδυμίας ενέρχεται στο 175%, με υψηλό ποσοστό τριδυμίας. Η εριοπαραγωγή του είναι μέτρια. Μιγάδες των προβάτων Χίου εκτρέφονται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με αποδόσεις πολύ καλύτερες των αγχώριων αβελτίωτων προβάτων.

Περισσότερα...

 

Συνέντευξη στην Agrenda


Μία από τις χειρότερες είναι η φετινή χρονιά για την αιγοπροβατοτροφία. Οι λόγοι είναι γνωστοί και τους επαναλαμβάνει στην Agrenda ο αιγοπροβατοτρόφος από τα Βάγια Βοιωτίας, κ. Αντώνης Τουρκοχωρίτης: "Αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και αντίστοιχα στην σταθερότητα των τιμών σε γάλα και κρέας". Αφήνει, όμως, λίγο φως στην άκρη του τούνελ: "Ωστόσο οι προοπτικές για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι ενθαρρυντικές με την προϋπόθεση μιας καθετοποιημένης και σύγχρονης μονάδας.

Περισσότερα...

 
Φωτογραφίες
Νέα
Επίσκεψη φοιτητών του Γεωπονικού Παν/μίου

Στις 16 Μαρτίου 2012 επισκέφτηκαν την μονάδα μας φοιτητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μαζί με τον καθηγητή (τ. Πρύτανη) της Γεωπονικής Γ. Ζέρβα, διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσιολογίας , Θρέψεως και Διατροφής. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας και παρακολούθησαν τη διαδικασία ταίσματος και αρμέγματος των προβάτων.

 
Επίσκεψη φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (6/5/2011)

Στις 6/5/2011 επισκέφτηκαν την μονάδα μας φοιτητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μαζί με τον καθηγητή (τ. Πρύτανη) της Γεωπονικής Γ. Ζέρβα, διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσιολογίας , Θρέψεως και Διατροφής. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας και παρακολούθησαν τη διαδικασία ταίσματος και αρμέγματος των προβάτων.

 
Επίσκεψη φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής

 Το Σάββατο, 4/12/2010 επισκέφτηκε τη μονάδα μας ομάδα φοιτητών από τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.  Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας μας και παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία του ταΐσματος και του αρμέγματος.